E-Fatura Nedir ?
E-Fatura, kağıt faturanın tüm bilgilerini içeren, uluslararası bir formatta standart hale getirilmiş, mühürlenmiş, hukuki açıdan kağıt fatura ile aynı niteliklere sahip, elektronik ortamda düzenlenen belgedir.
E-fatura ile hem faturalarınızı güvenli bir şekilde gönderip alabilir hem de 10 yıl boyunca yasal ve güvenli saklayabilirsiniz. Dilediğiniz zaman, yer farketmeksizin online görüntüleyebilirsiniz.
E-Fatura ile kağıt, baskı,kargo gibi masraflarınızı minimuma indirebilirsiniz. Ayrıca tüm operasyonel masraflarınızı düşürebilirsiniz.
E-Fatura ve E-Arşiv Fatura nedir ?
Elektronik ortamda düzenlemiş olduğunuz faturayı eğer bir E-Fatura mükellefine gönderiyorsanız göndermiş olduğunuz belge E-fatura dır.
E-Arşiv Fatura, E-Fatura geçmeyen tüm kurumlara ve bireylere gönderilir.
Sistem Nasıl Çalışır ?
E-Fatura, muhatabına, GİB üzerinden E-Fatura kapalı devre sistemi ile ulaştırılır. Gönderici veya alıcı kullanıcılarıyla bu sistem üzerinden işlem yapabilirler. bu sebepten ötürü GİB yapılan işlemlerden anında haberdar olur.
E-Fatura iptal edilemez, fakat alıcı, E-Faturayı veya E-Arşivi ret ya da iade yapabilir.
E-Arşiv Fatura alıcısına e-mail veya SMS yolu ile ulaştırılır, GİB’e bir sonraki gün saat 24:00’ a kadar raporlanır.
KİMLER E-FATURA VE E-ARŞİV FATURA UYGULAMASINA GEÇEBİLİR?
İsteyen her firma dilediği zaman, herhangi bir ciro ya da fatura miktar sınırlaması olmaksızın, E-Faturaya geçebilir. İki tür E-Fatura kullanıcısı vardır;
1- Zorunluluk kapsamında E-Faturaya geçiş yapan kullanıcılar: Devletin açıklamış olduğu yıllık ciro limitini aşan mükellefler zorunlu olarak, en geç takip eden sene başı E-Faturaya geçerler.
2- Gönüllü E-Fatura kullanıcıları: Özellikle E-Ticaret yapan, kargo ile fatura gönderen, yeni iş kurup fatura ve kâğıt masrafından tasarruf etmek isteyen, arşivleme, operasyonel iş gücünü azaltmak isteyen ve profesyonellik kazanmak isteyen işletmeler sağladığı avantajlardan dolayı E-Faturayı tercih eden tüm firmalar E-Faturaya geçiş yapabilir.